Ertebøllekulturen i Danmark​

​Ertebølle har givet navn til Ertebøllekulturen, som den internationale benævnelse for kystkulturene i den yngste del af jægerstenalderen. Strandens og fjordens rige forekomster af fisk, muslinger og fugle udgjorde en væsentlig del af livsgrundlaget. Limfjorden var i stenalderen for 6-7000 år siden åben ud mod Nordsøen, samtidig var strøm og tidevand langt kraftigere end det er i dag. Dermed var der grundlag for et rigt dyreliv.

De store affaldsdynger med især østersskaller, køkkenmøddingerne, er karakteriske for Ertebøllekulturen. Selv om østers kun var en mindre del af kosten, bopladserne lå ved siden af og delvis ovenpå køkkenmøddingen, der kunne antage voldsomme dimensioner.

Undersøgelser har vist, at gruppen – stammen – havde en hovedboplads og en række anneksbopladser, måske til specielle formål.

I klinten ved Ertebølle Hoved ses i den 20 meter høje kystklint, en isoppresset flage bestående af moler med askelag. Disse lag er fra tertiærtiden og er ca. 55 mill. År gamle. Det lyse lette moler består afskaller fra kiselalger, der levede i datidens hav. Moleret spalter let på grund af sin lagdeling og er rigt på forsteringer.


Aftryk af småfisk, eller planter og insekter skyllet ud fra et nærliggende fastland, er ikke ualmindelige.


Fossilerne fortæller om et subtropisk klima. Moler findes kun i egnene omkring Limfjorden. Vi anbefaler at besøge Stenaldermuseet der ligger tæt ved campingpladsen.


Se også www.stenaldercenter.dk

​Fondsdonation til Stenaldercenter

Takket være en donation på 4 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal kan Stenaldercenter Ertebølle gennemføre en længe ønsket fornyelse af udendørsområderne. Det nye stenaldercenter Ertebølle stod klar i juni 2019.​

Landsbyen Ertebølle i Vesthimmerland er både kendt for sin smukke natur og den berømte 7.000 år gamle køkkenmødding fra jægerstenalderen. Nu får området et betydeligt løft som national seværdighed, når Stenaldercenter Ertebølle igangsætter en komplet nyanlæggelse af udendørsarealerne. På et næsten 25.000 m² stort areal opstår landets største og mest moderne oplevelsescenter til udendørsformidling af stenalderen.

Her vil gæsterne få stenalderen helt ind under huden, når de træder ind i fortidens verden og oplever et landskab, der fremstår vildt og urørt, kun påvirket af stenaldermenneskets aktiviteter. I urskoven udspringer en bæk, blandt de sten istiden efterlod. Bækken risler forbi stenalderfolkets boplads og videre ned i en sø, hvor stammebådsbyggeri og fiskeri finder sted. Ikke langt derfra viser brændte træstubbe spor efter de første bønders øksehug i et åbent landskab med agre og græssende får.

Overalt vil der være tegn på stenalderfolkets aktiviteter. Flinthugning, madlavning, træarbejde, jagt, skindbearbejdning, stammebådssejlads og meget mere giver gæsterne mulighed for at mærke stenalderen på egen krop og opleve fortiden med alle sanser, under kyndig vejledning af centerets formidlere og arkæologiske forskere fra ind- og udland.

Med A.P. Møller Fondens flotte donation til det omfattende anlægsarbejde tager det vesthimmerlandske Stenaldercenter første skridt på vejen til at rykke op i superligaen af oplevelsesattraktioner i landet. 

Glade og tilfredse kunder betyder alt for os

Hør bare her, hvordan vores skønne kunder har nydt deres ophold på Ertebølle Strand Camping.

En hyggelig campingplads

En hyggelig campingplads, hvor vi hurtigt valgte at blive flerårs fastliggere. Meget flinke og imødekommende indehavere. Flink personale. God mad i restauranten. Dejligt område specielt med fine cykelruter og lige ned til fjorden

Kate Juhl

Super fin med masser af aktiviteter

Super fin og hyggelig plads. Fine faciliteter, skøn pool, masser af aktiviteter, fantastisk restaurant med madpandekager. Vinudvalget er godt, øl ligeså godt og sidst men ikke mindst enorme is. Kan varmt anbefales. Prøv det!

Kenneth Kajberg

Lækker mad og super service

Rigtig lækkert mad og super service. Flotte lokaler.

Kan varmt anbefales 

Tove Lund jensen

Roligt sted med rene forhold

Dejlig rolig og meget ren plads og store pladser de sanitære forhold er også i orden alt i alt en god plads Dorthe og Henrik Hostrup Brønderslev.

Henrik Hostrup

Kontakt​oplysninger

​Ertebølle Strand Camping V/Lars Brandt​

Ertebøllevej 40-42, 9640 Farsø

Klik her for rutevejledning

Telefon: +45 98 63 63 75

E-mail: escamp@escamp.dk 

Om ​campingpladsen

Vi ønsker at være rammen om vellykkede ferier med afslapning, aktiviteter og oplevelser med børnene i centrum. Vi har mange lækre faciliteter med en fantastisk natur omkring os.

smiley-elite   allergen-1

Skriv til os

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt